Vivík čte: Janet Evanovich – Od desíti k pěti

Janet Evanovich – Od desíti k pěti

Vydalo nakladatelství BB/art s.r.o., 2008, přeložila Blažena Kukulišová, 258 stran

U této knihy jsem si nádherně spravila chuť.  Přistupovala jsem k ní trochu s nedůvěrou, v poslední době mě dost thrillerů a kriminálek tak nějak zklamalo, nudilo. Ale příběh agentky Stephanie Plumové si mě získal – vzhledem k tomu,  že jde o pátý díl série, budu mít teď co dělat, abych sehnala předchozí a následující. Jestli budou stejně dobré jako tenhle, mám o zábavu postaráno.

Stephanie není agentka žádné z profláknutých organizací, nejde o FBI, CIA, DEA, cokoli… pracuje jako kauční agentka, takže jde po vyčuráncích, kteří porušili pravidla kauce a mohli by tak jejího zaměstnavatele stát pěkné peníze.

V tomhle případě ale nejde jen o hon na zlodějíčka, který se nedostavil k soudu/do vazby. Jedná se o záhadné zmizení Stephaniina strýce, ještě záhadněji související s místní firmou vyvážející popelnice,  a o úplně nejzáhadnější fotografie mrtvoly. Když se k celé věci přidá odrzlý trpaslík, hláškující babička, hrůzu nahánějící násilnický maniak a sexy zaměstnavatel, pohybující se na hraně zákona, má Stephanie co dělat, aby se tím vším nějak protloukla živá a se zdravým rozumem.

Není tu nouze o honičky, výbuchy, rvačky a střílení, ale přesto se celý román nese v nádherně vtipném duchu, Stephanie jako vypravěčka bere sama sebe s nadhledem, jaký mi jinde tolik chybí. Není žádná superžena, má své mouchy, slabosti a chyby a právě proto je čtenáři tak blízká. Stejně jako její praštěná rodina, svérázní přátelé a známí a vlastně i celý svět, který Janet Evanovich v románu předkládá. Je to tak fajn čtení, že se vážně ráda nechám strhnout i ostatními díly. A nejspíš se k „Od desíti k pěti“ jako k jedné z mála knih tohoto žánru někdy vrátím. Vážně stojí za to. :)

Doporučuju, doporučuju, doporučuju. Všem, kdo mají rádi hláškující hrdiny, vyhrocené situace, popisované s humornou nadsázkou a stejně napínavé, rychlá auta, zmrzlinu a konce, které nejsou tak docela jednoznačné…

Komentovat

Prodejní galerie Viviany Stellaty
Prodejní galerie Viviany Stellaty
counter