Nehlučně – Frank Schätzing

(Tak jsem začala číst Vánoční nadílku, potom, co jsem si ještě dala opulentní písmenkovou hostinu v podobě druhého přečtení všech vydaných pěti dílů Písně ledu a ohně… A napadlo mě, když už mám ten blog, že sem budu házet i svoje postřehy ohledně přečteného. Na pravidelné komentování na http://www.databazeknih.cz/ jsem už moc líná, třeba mi to takhle půjde líp… :) )

Tuhle knížku jsem dostala místo nějaké postapo, kterou jsem si přála, ze začátku mě to trochu zklamalo, ale nakonec jsem se s tím srovnala a zakousla jsem se do toho…

Musím se přiznat, že úvod mě moc nebavil, nevěděla jsem přesně, co mám od té knihy čekat. Úvod napovídal, že buď půjde o v podstatě literaturu faktu, na což jsem chuť neměla, nebo o fikci na základě reálných událostí. To už byla příjemnější vyhlídka a nakonec se ukázala jako správná.
Stejně jsem ale zpočátku moc nevěděla, co si o tom mám myslet. Takový pomalejší rozjezd… Dobře formulované myšlenky, rozhodně výborně využité znalosti o pozadí Balkánského konfliktu, ale pořád to připomínalo hybryd mezi špionážním thrillerem a nějakou politickou analýzou – ani jeden žánr moc nemusím.
Všechno se o sto procent zlepšilo ve chvíli, kdy se na scéně objevil O´Connor, nejspíš to, čemu by se dalo říct hlavní hrdina, i když ve svém prvním vstupu tak moc nevypadal.
Každopádně od té chvíle začala být kniha vtipná, svěží a odsejpací.
Dokonalý poměr mezi vysvětlujícími částmi – a nejspíš perfektně nastudovaný reálie, i když já těžko můžu posoudit technickou a vůbec vědeckou stránku věci – a mezi akčními scénami. Takový decentní, nerušící humor všemu dodával na šťavnatosti. Postavy nešustily papírem, ale byly dokonale živé a uvěřitelné.
Celkově se z toho nakonec vyklubal zábavný thriller, způsob, jakým autor zapojil i fakta a myšlenky, z nichž mnohé by stály za citaci a všechny stojí za přečtení, mu jen přidal na hodnotě.
Většina knih podobnýho žánru je pro mě takovou jednohubku, přečíst, odložit, zapomenout. K týhle se možná někdy vrátím a to s radostí. :)

3 reakcí v článku “Nehlučně – Frank Schätzing”

  • Tyto Alba napsal:

    Ahoj Viv,
    od tohohle autora jsem četla Vzpouru oceánů, a to tak, že po částech..:D Vždycky mě to na čas chytlo a pak mě to úplně stejně najednou přestalo bavit. Asi to nebude můj cup o´tea, ale velkej respekt právě za nastudování reálií apod…

    • VivianaStellata napsal:

      Já mám takovej mlhavej dojem, že jsem Vzpouru kdysi taky četla, ale už si to vůbec nepamatuju… kdybych tu knížku dostala do pracek, tak mi to asi naskočí, ale zatím zůstal jen ten mlhavej dojem. :D

      • Tyto Alba napsal:

        Šlo tam o nějaký metanol (snad), vylučovaný v oceánech a nabourávající zemskou kůru… zemětřesení, potopy, a do toho pár Indiánů :D

Komentovat

Prodejní galerie Viviany Stellaty
Prodejní galerie Viviany Stellaty
counter