Jasper Fforde – Ztracena v dobré knize

A jak jsem slíbila, činím. Tohle je první z knih, ke kterým jsem se rozhodla něco málo napsat a doporučit je.

Jasper Fforde – Ztracena v dobré knize

 

Vydalo nakladatelství Plus v Praze roku 2011.  415 stran. Přeložil Pavel Medek.

 

Tuhle knížku už jsem si chtěla přečíst před nějakou dobou. Ale odrazovala mě obálka, abych pravdu řekla. A pořád se mi nelíbí, přestože je poměrně originální, ilustruje děj knihy a ten komixový styl mi zase tak nevadí. Jenom mi zkrátka nesedne. Jasně, je to detail a záleží na tom, co je uvnitř, jenže mě vadila i taková maličkost, jako že hrdinka na obálce má modrá kukadla, zatímco v knize se píše o hnědých. No co, to už je rejpalství na entou, takže toho nechám. Zpátky k té čtecí části.

 

Ztracena v dobré knize je druhý díl série o agentce Středě Další (v angličtině to fakt zní líp). Vůbec mi ale nedělalo problémy se v příběhu zorientovat. Přirovnala bych to k  “obyčejným“ detektivním sériím s jedním hlavním hrdinou, kde je sice lepší, když máte načtené i předchozí díly, ale pokud ne, nevadí, jde o samostatně stojící příběh.

A příběh samotný… Nebýt originálního alternativního světa, který Fforde čtenáři předkládá, asi bych knihu přelouskla jako jednu z mnoha. Jenže ten svět, to je jednoduše lahoda. Zvlášť pro knihomoly a zvláštnomilce.

 

Snad všichni jsme si někdy představovali, jaké by to bylo, moci si zaskočit do své oblíbené knihy. Tady to jde, ačkoli to zdaleka neumí každý, není to jednoduché a nakonec je to asi i úplně jiné, než by člověk očekával.

Když se k prolínání knižních světů a reality ještě přidají hrátky s časem a hrozba konce světa změnou veškeré hmoty na růžový rosol, měl by nastat zmatek, chaos a nečitelnost. A ono ne. Přestože některé Ffordoeovy scény a vize jsou vážně divoké, stále vše dávalo smysl. A nakonec do sebe fakta zapadla a byl tu konec… a čekání na další díl nastává.

Mezitím se pokusím sehnat ten první. :)

 

Doporučuji těm, kdo mají rádi knihy, čtení, nezvyklé obrazy a dialogy a drsné hlavní hrdinky. A těm, kteří se moc nenaštvou, kdy jim přes čtyři sta stran textu strašně rychle uteče. Protože tady vážně hrozí šok z návratu do naší vlastní reality (a přiznávám se, několik dní poté jsem se ještě nenápadně pokoušela skočit do knihy… :) ).

Komentovat

Prodejní galerie Viviany Stellaty
Prodejní galerie Viviany Stellaty
counter