Bipolární porucha – Christian Gay

Celý název je: Bipolární porucha. Rady pro rodiny a blízké osob s maniodepresivními stavy… Když jsem se v rychlosti v Blatenské knihovně probírala regálem s novinkami, tak mě výjimečně zaujala odborná literatura a právě tahle útlá brožurka. O psychologii obecně se, ač laicky, zajímám, a tohle téma se mě navíc osobně dotýká hned ze dvou úhlů pohledu. Když jsem se do knížky následně při čekání na autobus začetla, zjistila jsem, že je psaná přesně tím stylem, který mi sedí.

V celkem šesti kapitolách je tato nemoc rozebraná z nejrůznějších úhlů pohledu. Od teorie o tom, co ji spouští a jak vzniká, přes její projevy, až po praktické rady, jak se s ní vypořádat, ať už z pozice blízkých nemocného, nebo i pro nemocného samotného. Vědecky strohá fakta jsou podaná srozumitelnou formou (a přesto to není typ čtení „věda pro idioty“ :) ) a na čtivosti dodávají úryvky příběhů osob, které se s touhle mrchou v životě setkaly a bojují s ní.

Ti, kteří se s nějakou formou této poruchy už nějaký čas potýkají, nejspíš neobjeví moc nových věcí, spíš takové praktické shrnutí. Knížka určitě pomůže si v sobě některé věci utřídit a vyjasnit. U mě osobně to funguje tak, že když jsem „v tom“, nedokážu vždycky objektivně hodnotit, co by mohlo být zapříčiněno BP a co je „normální“ – s pomocí publikací, jako je tahle (a taky mých osobních zápisků v deníku :) ), můžu získat nadhled nad situací, posoudit ji méně zaujatě a potom se s tím dá pracovat.

Každopádně bych knížku doporučila lidem, kteří se s BP setkali nedávno, nebo jen okrajově, třeba u známého, přítele, příbuzného. Není třeba učit se zpaměti věty, které je dobré „postiženým“ říkat, a které ne, ale myslím, že trocha vysvětlení a doporučení přijde sakra vhod. Třeba se potom my depresisti a maniaci budeme méně často setkávat s dobře míněnými doporučeními typu: „Tak si to tak neber, jiný jsou na tom hůř…“ nebo „Dyť jsi vlastně zdravej, si v tom tak trochu libuješ, přiznej se.“ a „Prosimtě to není žádná nemoc, tohleto, depku má občas každej, tak se koukej srovnat…“.

 

V neposlední řadě se hodí všemožné internetové odkazy a doporučení na filmy, které najdete v dodatku. Sice v dnešní době platí, že najít si informace na internetu může každý, ale přece jen, tohle je aspoň takové malinké nakopnutí…

 

 

Komentovat

Prodejní galerie Viviany Stellaty
Prodejní galerie Viviany Stellaty
counter